Ligemeget hvor og hvornår du skal sove udenfor, har du brug for en sovepose. Der findes soveposer i forskellige størrelser og til alle årstider, og det er derfor vigtigt, at du får købt dig den helt rigtige sovepose, som lever op til dine behov.
Når du er på tur i det fri, er der intet bedre end at have sovet ordentligt om natten, så du er frisk og klar på en ny dag. En god kvalitets sovepose kan sikre, at du hverken fryser eller sveder om natten og dermed får den søvn, som du har brug for. Skal du være aktiv hele dagen, er det kun endnu vigtigere, at du får din søvn. Når du skal vælge sovepose, skal du være opmærksom på komforttemperaturen, da mænd og kvinder ikke holder varmen lige godt. Det kan også være en god ide at overveje, hvilket fyld du ønsker i din sovepose. Og så skal du selvfølgelig kigge på soveposens størrelse og længde. Hvis du skal på f.eks. vandretur, skal du også kigge efter soveposens vægt.
Når du vælger sovepose, skal du være opmærksom på, at mænd og kvinder ikke holder varmen lige godt. Derfor bruges begreberne komforttemperatur og grænsetemperatur. Komforttemperaturen i soveposen er den laveste temperatur, hvor en kvinde kan ligge udstrakt en hel nat og holde en behagelig kropstemperatur. Grænsetemperaturen i en sovepose er den laveste temperatur, hvor en mand kan ligge sammenrullet og holde en behagelig temperatur. Så selvom man, som mand og kvinde, skal sove det samme sted, betyder det ikke, at man bare kan købe den samme slags sovepose.
Når du skal afsted på tur, er det godt at vide, hvor varmt der cirka bliver om natten. Det skal du nemlig vælge sovepose ud fra, ved at kigge på soveposens komfort -og grænsetemperature. Du må aldrig vælge sovepose udelukkende efter komfort -og grænsetemperature. Det er vigtig, at du også tager højde for, om du normalt har tendens til at fryse eller svede meget om natten. Når vi snakker soveposer og temperaturer, er der nogle gange angivet en ekstremtemperatur. Dette er ikke noget, som du skal vælge sovepose efter. Ekstremtemperaturen fortæller nemlig den laveste temperatur, en kvinde kan være i soveposen uden at dø af hypotermi.
Når du kigger på soveposer, er længden angivet i personens kropslængde. Du bør derfor måle dig selv og vælge en sovepose, hvor der maks er et par centimeter ekstra. Du skal kunne ligge udstrakt i din sovepose. Din sovepose må hverken være for lang, så du skal varme ekstra luft op, eller for kort, så noget af din krop er uden for posen.
En dunsovepose er det lidt dyrere og kvalitetsbevidste valg. Dunfyld har god isoleringsevne og er åndbart, hvilket giver dig en god komfort, når du skal sove. En dunsovepose vejer ikke særligt meget og er derfor god, når du skal på vandretur. Det er vigtigt, at du holder din sovepose med dunfyld tør, da dun har svært ved at tørre og vil klumpe sig sammen, hvis de bliver våde. Dun mister også sin isoleringsevne, når de er våde. Du bør derfor pakke din dunsovepose i en vandtæt pakpose og lufte din sovepose hver morgen, så sved og fugt forsvinder, inden du pakker den ned.
En fibersovepose kan bedre klare vand og fugt end en dunsovepose. Fiberfyld tørre nemmere og hurtigere end dun og mister ikke sin isoleringsevne, hvis det bliver udsat for fugt. Vi anbefaler dog stadig, at du pakker din fibersovepose i en vandtæt pakpose, så du ikke står med en gennemblødt sovepose, hvis det begynder at regne. En sovepose med fiberfyld vejer og fylder mere end dun. Men hvis plads og vægt ikke er afgørende for din friluftstur, kan en fibersovepose være et godt valg for dig. Ligemeget om du vælger en sovepose med dun eller fiber, skal du opbevare den ukomprimeret, så den ikke mister sin isoleringsevne.